SEYAHAT SİGORTASI İLE ÖZEL SAĞLIK SİGORTASI ARASINDAKİ FARKLAR, ÖZELLİKLER VE TANIMLAR

Anasayfa » SEYAHAT SİGORTASI İLE ÖZEL SAĞLIK SİGORTASI ARASINDAKİ FARKLAR, ÖZELLİKLER VE TANIMLAR

SEYAHAT SİGORTASI İLE ÖZEL SAĞLIK SİGORTASI ARASINDAKİ FARKLAR, ÖZELLİKLER VE TANIMLAR

A. Sigorta, Özel sağlık sigortası, Tamamlayıcı sigorta ve Seyahat sigortasının tanımları

I.        Sigorta sözleşmesi nedir?

Sigorta sözleşmesi, Türk Ticaret Kanunu kapsamında yapılan bir sözleşmedir. Herhangi bir şekil şartına bağlı değildir. TTK madde 1401’de “Sigorta sözleşmesi, sigortacının bir prim karşılığında, kişinin para ile ölçülebilir bir menfaatini zarara uğratan tehlikenin, rizikonun, meydana gelmesi hâlinde bunu tazmin etmeyi ya da bir veya birkaç kişinin hayat süreleri sebebiyle ya da hayatlarında gerçekleşen bazı olaylar dolaysıyla bir para ödemeyi veya diğer edimlerde bulunmayı yükümlendiği sözleşmedir.” şeklide düzenlenmiş bir sözleşmedir.

II.        Sağlık sigortası nedir?

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz TTK hükümlerine uygun şekilde akdedilmiş olan Özel sağlık sigortası; poliçe dahilinde faydalanabileceğiniz sağlık hizmetlerini garanti altına alan, beklenmedik bir hastalık ya da kaza sonucu ortaya çıkabilecek sorunlar için tanı ve tedavi gerektiren sağlık hizmetinin giderlerini karşılayan bir sigorta türüdür. Yapılması ihtiyaridir. Sigortacı ile anlaşılan poliçenin içeriğine göre belli başlı hem ayakta hem yatarak hem de acil durumlarda tedavi ve diğer sağlık masraflarının poliçe bedeline aşmamak kaydı ile sigortacı tarafından ödenip sigortalının finansal açıdan rahatlatılması ve güvence altına alınmasına yaramaktadır.

 

III.        Seyahat sigortası nedir?

Seyahat sağlık sigortası ise ulaşım yollarından herhangi birisini kullanarak yurt içinde, yurt dışına veya yurt dışından ülkemize seyahat edenleri, seyahatleri esnasında karşılaşabilecekleri özellikle sağlık risklerine karşı koruyan bir özel sigorta türüdür. Genelde Yurt dışına gitmek için yolcular tarafından bu sigortanın yapılması gerekmektedir. Seyahat sigortası aynı zamanda seyahat sağlık sigortası olarak da adlandırılır. Bu niteliği itibari ile TTK’da bulunan ve TTK 1511 vd. Düzenlenmiş olan “Hastalık ve Sağlık sigortası” hükümlerine de tabidir.

IV.  Tamamlayıcı sağlık sigortası nedir?

Özel sağlık sigortasından farklıdır, karıştırılmamalıdır. Alternatif bir güvencedir. Bu sigorta tipinde SGK’lı sigortalıların yine SGK ile anlaşmalı hastanelerde aldıkları tedavilerin masraflarının SGK tarafından karşılanmayan ek kısmının karşılanması teminat altına alınmaktadır. Altı çizilmelidir ki SGK ile anlaşmalı bir kurumda tedavi alınması gerekmektedir. Bu sigorta ile tedavinin kendisi değil, masrafların SGK tarafından karşılanmayan kısmının karşılanması teminat altına alınmıştır. İsminden de anlaşılacağı üzere tamamlayıcı bir sigortadır.

 B. Sigortacının sorumlulukları

 

Seyahat sigortası kapsamında, seyahat eden kişinin anlaşmış olduğu sigortacı, başta acil durumlar nedeni ile tedavi görülmesi hali olmak üzere poliçe kapsamında olan durumlarda ortaya çıkacak masrafları karşılamak ile yükümlüdür. Bunun için ise bahsi geçen sigortanın ayrıca sigortalının ziyarette bulunduğu ülkeyi de kapsaması gerekmektedir. Seyahat sigortası; kaza ya da ani rahatsızlanma durumda tedavi masraflarını karşılarken aynı zamanda sağlık ve cenaze nakli masraflarını da öder. Sağlık sorunu yaşadığında tedavin bitip taburcu olduktan sonra evine dönme masrafın da seyahat sigortan kapsamında olur.

 

Sigorta şirketi, sigortalıya vermiş olduğu sigorta poliçesinde belirtilmiş sigorta bedeli kadar sorumludur. Riziko gerçekleştiğinde sigortacı ancak bu bedel kadar sorumlu tutulacaktır. Sigorta şirketi, sigortalının yurt dışında ani rahatsızlık ve hastalığı durumunda tedavi, doktor, hastane, ameliyat ve tedavi gereğince yazılan ilaç masraflarını poliçe limitleri dahilinde karşılamak zorundadır.

 

I. Sağlık Sigortası ile Seyahat Sigortasının farkları

 

Sağlık sigortası ile Seyahat sigortası arasındaki en temel fark; Seyahat sigortası, Sağlık ve tedaviye ilişkin birçok teminatın yanında sigortalının yanında getirdiği bagajların kaybolması veya seyahatin iptali gibi durumlarda da kişiyi poliçe kapsamında koruma altına almaktadır. Bu anlamda seyahat sağlık sigortalarında birçok ek teminat ve asistan hizmetle sigortalının seyahati güvence altına alınır. Seyahat sağlık sigortası teminatları, sigorta şirketlerine göre değişmektedir. Bu sebepten ötürü yapılacak poliçenin sigorta yaptıracak olan tarafından dikkatle incelenmesi gerekmektedir. Seyahat Sigortası, Her sigorta şirketine göre değişmekle birlikte genelde 30 gün gibi bir sınırı vardır. Öte taraftan Özel Sağlık Sigortasına bakıldığında yıllık düzende sigortalama yapıldığı görülmektedir. Bunlara ek olarak coğrafi anlamda da fark mevcuttur. Yurtdışı Seyahat sigortası, isminden de anlaşıldığı üzere, sigortalının yurtdışına çıktığının pasaport ile tespit edildiği an başlar, ülkemiz sınırlarına girildiğinin pasaport ile tespit edildiği an sona erer. Ancak Özel sağlık sigortasında böyle bir durum yoktur. Sigorta, poliçede belirtilen süre boyunca devam etmektedir. Öte taraftan aksi sigorta poliçesinde belirtilmediği sürece özel sağlık sigortası sadece Türkiye içinde geçerli olacaktır.

   II.   Başta acil durumlar olmak üzere sigortacının hastane giderlerini ödemesinin hukuki dayanakları

 

Yukarıda bahsi geçen hususlar ilişkin olarak TTK md 1409 hükmü sigortacıya “Sigortacı, sözleşmede öngörülen rizikonun gerçekleşmesinden doğan zarardan veya bedelden sorumludur.” şeklinde ödeme zorunluluğu getirmiştir. Seyahat sigortası, bir çeşit sağlık sigortası da sayılabileceğinden sigortacının sorumluluğu açısından TTK md. 1513/1-b hükmüne bakıldığında “Tedavinin tıbben yatarak yapılmasının gerekli olduğu durumlarda günlük hastane giderleri,” şeklinde sorumluluk yüklediğini ve bu nedenlerin yarattığı tıbbi giderlerin sigortacı tarafından karşılanması gerektiğini ayrıca belirtmiştir. Bu hükümler ve taraflar arasında yapılmış olan sözleşmeye dayanarak sigorta şirketi, başta acil durumlar olmak üzere ve poliçe kapsamında kalan koşullarda poliçe bedeline kadar ki hastane masraflarını ödemek ile yükümlüdür.

Anahtar kelimeler:

Sigorta, Sağlık sigortası, Özel sağlık Sigortası, Tamamlayıcı Sağlık Sigortası, Seyahat Sigortası, Yurtdışı Sağlık Sigortası, Yurtdışı Seyahat sigortası, poliçe, Sigorta sözleşmesi, özel sağlık sigortası ile seyahat sigortası farkı, TTK.

 

Kaya & Partner Hukuki Danışmanlık

      Lawyers  –  Rechtsberatung

       Istanbul / Turkey

 

Av. Oğulcan AKMİL

Stj.Av. Mustafa Barış SARIOĞLU

 

Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz: