COVID-19 Sürecinde Kar Payı Dağıtımına Sınırlama

Anasayfa » COVID-19 Sürecinde Kar Payı Dağıtımına Sınırlama

                                             Kâr Payı Dağıtımına Sınırlama Getirildi – COVID 19 (EvdeHukuk)

COVID-19 nedeniyle alınan önlemler kapsamında 7244 Sayılı Yeni Koronavirüs (COVID-19) Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 17 Nisan 2020 tarihinde 31102 sayılı Resmî Gazete’de yayımlandı ve yürürlüğe girdi. İşbu Torba Kanun uyarınca, aşağıda açıklayacağımız üzere kâr payı dağıtımına sınırlamalar getirilmiştir.
Torba Kanun’un 12. maddesi, sermaye şirketlerinin 2019 yılı ve öncesinde elde ettikleri kâra ilişkin kâr payı dağıtımının sınırlandırılması hakkında 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’na geçici bir madde eklenmesini öngörüyor. Buna göre sermaye şirketleri, 30 Eylül 2020 tarihine kadar 2019 yılı net dönem kârının en fazla %25’inin dağıtımına karar verebilecek, geçmiş yıl kârları ve serbest yedek akçelerini dağıtıma konu edemeyecek ve yönetim kuruluna kâr payı avansı dağıtım yetkisi veremeyecek. 30 Eylül 2020 olarak belirlenen süre, Cumhurbaşkanı tarafından gerekli görülmesi halinde üç ay uzatılabilecek veya kısaltılabilecek.
Aynı maddeye göre genel kurul tarafından 2019 yılı hesap dönemine ilişkin kâr payı dağıtımı kararı alınmış ancak henüz pay sahiplerine ödeme yapılmamışsa veya kısmi ödeme yapılmışsa 2019 yılı net dönem kârının %25’ini aşan kısma ilişkin ödemelerin 30 Eylül 2020 tarihine kadar ertelenmesi gerekecektir.
Devlet, il özel idaresi, belediye, köy ile diğer kamu tüzel kişilerinin ve sermayesinin yüzde elliden fazlası kamuya ait fonların, doğrudan veya dolaylı olarak sermayesinin yüzde ellisinden fazlasına sahip olduğu şirketler ise söz konusu kâr dağıtımı kısıtlamasından istisna tutulacaktır.
Torba Kanun’un ilgili maddesinin gerekçesinde Covid-19’un ekonomik hayata karşı oluşturduğu tehlikeye karşı benimsenen ihtiyatlılık politikası gereği olarak, şirket kaynaklarının nakit kâr dağıtımı yapılmak suretiyle azaltılmaması, şirketlerin mevcut özkaynak yapılarının korunması ve böylece ilave finansman ihtiyacının doğmaması amacıyla ilgili düzenlemenin yapıldığı belirtilmiştir.
Değişiklikte Kısaca Neler Var?
Torba Kanun’a göre devlet, il özel idaresi, belediye, köy ile diğer kamu tüzel kişilerinin ve sermayesinin yüzde ellisinden fazlası kamuya ait fonların, doğrudan veya dolaylı olarak sermayesinin yüzde ellisinden fazlasının pay sahibi olduğu şirketler hariç olmak üzere sermaye şirketlerinin 30.09.2020 tarihine kadar,
1. Dağıtabilecekleri kâr payı tutarı 2019 yılı net dönem kârının %25’ini aşamayacak,
2. Geçmiş yıl kârları ve serbest yedek akçeler dağıtıma konu edilemeyecek,
3. Genel kurulca yönetim kuruluna kâr payı avansı dağıtımı yetkisi verilemeyecek,
4. Genel kurulca 2019 yılı hesap dönemine ilişkin kâr payı dağıtımı kararı Kanun yürürlüğe girmeden önce alınmış ancak henüz pay sahiplerine ödeme yapılmamışsa veya kısmî ödeme yapılmışsa, 2019 yılı net dönem kârının %25’ini aşan kısma ilişkin ödemeler ertelenecektir.
Cumhurbaşkanı belirtilen süreyi üç ay uzatmaya ve kısaltmaya yetkilidir. Ayrıca TTK’na eklenen geçici maddeye ilişkin istisnalar ile uygulamaya dair usul ve esasları belirlemeye, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın görüşünü almak suretiyle Ticaret Bakanlığı yetkili kılınmıştır.
Değişikliğin gerekçesi olarak, ihtiyatlılık politikası gereği olarak şirket kaynaklarının nakit kâr dağıtımı yapılmak suretiyle azaltılmaması, şirketlerin mevcut öz kaynak yapılarının korunması ve ilave finansman ihtiyacının doğmamasının amaçlandığı belirtilmiştir.

Sonuç olarak,

Sözkonusu sınırlama kapsamında şirketlerin aşağıdaki hususları değerlendirerek hareket etmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
1. Sınırlama, yönetim kurulu üyelerinin TTK kapsamında genel olarak öz varlığı korumak konusunda basiretli ve ihtiyatlı davranması gerekliliğine halel getirmemektedir. Bu doğrultuda, 2019 yılsonu finansallarına göre dağıtılacak kâr olsa bile, genel kurul tarihinden önce bir ara bilanço çıkarılarak şirketin güncel öz varlık ve nakit akışı durumu tespit edilmeli ve %25 ile sınırlı bir net dönem kârı dağıtımı yapılmasının dahi şirkete olumsuz etkisi olup olmayacağı değerlendirilmelidir.
2. Kâr payı dağıtımı kararları tescile tabi işlemler olmadığı için, Ticaret Sicili’nin uygulamalarından bağımsız olarak, şirketlerin Kanun’a uygun karar almaları yönetim kurulu ve pay sahiplerinin sorumluluğundadır.
3. Genel kurulca 2019 yılı hesap dönemine ilişkin kâr payı dağıtımı kararı Kanun yürürlüğe girmeden önce alınmış ancak henüz pay sahiplerine ödeme yapılmamışsa veya kısmî ödeme yapılmışsa, alınacak yeni bir karar ile 2019 yılı net dönem kârının %25’ini aşan kısma ilişkin ödemelerin 30.09.2020 tarihine kadar ertelendiği karara bağlanmalıdır.
Konu hakkında daha detaylı bilgi veya açıklamaya ihtiyaç duymanız hâlinde şirketler hukuku ekibimize info@kayapartner.com üzerinden ulaşabilirsiniz.

Av. A. Vahit KAYA -LLM, MBA
Av. Y. Orhun KAMAN – LLB

Dumlupınar Mah. Pelin Sok. No:51 Yenitepe–Nuhoğlu Rezidans 2 Etap B Blok Kat:16 D:159 34720 Fikirtepe-Kadıköy/ISTANBUL
Tel: (+90) 216 519 60 30 / 31 Fax: (+90) 216 519 60 32 info@kayapartner.com www.kayapartner.com

Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz: